Projects

Architecture Faculty

Info

Venice, Italy, 1998

The competition entry for the new architecture faculty of the University of Venice consists of a large auditorium, twelve lecture rooms, public functions, a bookshop and additional spaces. The proposal is based on a three-fold spatial concept. The building is conceived as the continuation of the embankment. Secondly the proposal takes up the notion of the absence of an end perspective by basing its distribution system on an elliptical core. Thirdly it is based on the public/private distribution of the Venetian palace. The ground floor, where the public functions are situated, is lifted up from ground level. The second and third floors house all educational facilities. The façade system consists of a structural layer, followed by a layer of three types of perforated concrete panels. Finally a steel mesh covers the façade and picks up the reflection of the surroundings.
Data

Client: Istituto Universitario di Architettura di Venezia (IUAV)
Location: Venice, Italy
Building area: 3.100 m²
Programme: 500 seats auditorium, twelve lecture rooms, public functions, bookshop and additional spaces
Status/phase: Competition entry, 2nd prize

 

Credits

UNStudio
Ben van Berkel, Caroline Bos with Tobias Wallisser and Hans Sterck, Remco Bruggink, Ludo Grooteman, Laura Negrini; Sonja Cabalt, Paul Vriend, Yuri Werner

Technical advisor
Ove Arup & Partners, London