Projects

Collector's Loft

Info

New York, USA, 2007–2010

The design for an existing loft located in Greenwich Village in Manhattan explores the interaction between a gallery and living space. The main walls in the loft flow through the space, and together with articulated ceilings create hybrid conditions in which exhibition areas merge into living areas. While the walls form a calm and controlled backdrop for the works of art, the ceiling is more articulated in its expression of this transition. By interchanging luminous and opaque, the ceiling creates a field of ambient and local lighting conditions, forming an organizational element in the exhibition and the living areas. In addition the former windows in the South wall have been replaced by floor to ceiling glass panes that frame and extend compelling views, over a full glass balcony, toward downtown Manhattan.

Data

Client: Anonymous
Location: Greenwich Village, Manhattan New York, USA
Building area: 550 m²
Building Programme: Loft renovation into Apartment / Private gallery
Status: Completed 2010
Photos: Iwan Baan

Related links
Credits

UNStudio
Ben van Berkel with Arjan Dingsté, Marianthi Tatari and Colette Parras

Advisors
Executive architect: Franke, Gottsegen, Cox Architects, New York. Team: Matthew Gottsegen, Bruce Harvey, Matt Shoor
Structural engineer: Wayman C. Wing Consulting Engineers, New York
MEP: P.A. Collins PE Consulting Engineers, New York
Lighting design: Renfro Design Group, Inc., New York
Contractor: 3-D Laboratory, Inc. New York