Electricity substation (50/10 kV)


Amersfoort, Netherlands, 1989–1993

The electricity station is Amersfoort is an almost entirely sealed container for three electrical transformers (50/10 kV). The polar division into two interlocking volumes is paralleled by the difference in claddings. The spatial encounters of the facade planes, through this polarity, which at times embraces a contextual dimension, refer to the invisible transformation process of electrical currents. The insulating basalt lava and the conductive aluminium present a contrast deepened by vertical and horizontal articulation. Employing light aluminium on the south facade and darker basalt lava on the north explicates the spatial context.

Client: Regionale Energie Maatschappij Utrecht (REMU)
Location: Amersfoort, the Netherlands
Building area: 1.520 m²
Programme: 50/10 kV substation
Status/phase: Realized 1993
Photos: Kim Zwarts

Related links

Ben van Berkel with Harrie Pappot and Pieter Koster, Hugo Beschoor Plug, Jaap Punt, Rik van Dolderen

Engineering / Technical consultent: Hollandsche Beton Maatschappij, Rijswijk