Projects

Flagstore Louis Vuitton

Info

Japan, 2006

The design for the 10 storey (54m tall) flagship store in Japan aims to establish an architectural equivalent of the identity of Louis Vuitton in which classical and modern qualities are blended. The element that moves through all the scale levels
of the design is the leaf shape which is found in the floor plan, the section and the elevation. Leaf-shaped openings in the façade give the building
a strong identity with landmark potential. The building follows the structure of a (grand) house: with three levels, each spanning a varying number of split-level floors and each with its own atmosphere and purpose. Each floor is in principle divided into four leaves, which are set in a spiral pattern. Terrace zones, which offer a mix of functions in a garden setting, mark the different vertical sections of the house.
Data

Client: Louis Vuitton Malletier
Program: Flagship store / Landmark building. Retail, café, spa, bookstore, event and exhibition space.
Building surface: ca. 6.000 m²
Building volume: ca. 40.000 m²
Building site: 746 m²
Status: Competition entry
Competition dates: Nov 2006 – Feb 2007 

Related links
Credits

UNStudio
Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with Mirko Bergmann and Sebastian Schott, Ger Gijzen, Cristina Bolis, Juliane Maier, Albert Gnodde, Andreas Brink, Michael Knauss, Morten Krog, Silvan Oesterle, Machteld Kors

Advisors
Structure, SMEP: Arup, Amsterdam
Lighting design: Arup Lighting, Amsterdam
Façade Engineering: Arup GmbH, Berlin

Visualisation: rendertaxi, Aachen