Galleria Centercity Facade


Cheonan, Korea, 2008–2010

The strategy for the building enclosure consists of creating an optical illusion. The facades feature two layers of customized aluminium extrusion profiles on top of a back layer of composite aluminium cladding. The vertical profiles of the top layer are straight; but those of the back layer are angled. This results in a wave-like appearance, which changes with the viewpoint of the spectator (Moiré effect).
On the facade a gradual transition from exterior surface to the interior plateaus accentuates the internal organisation. The lighting design was developed in parallel with the architecture and capitalizes on the double layered facade structure. To achieve the large media surface with a minimum of lighting fixtures and light spill, the specially designed and custom produced fixtures are integrated within the mullions of the outer facade layer. Invisible from the outside, these fixtures project light back onto the inner clad facade layer, in-between the vertical mullions. At the corners of the building the low resolution media walls fluidly turn into a high resolution zone, capable of displaying information with more detail.

Galleria Centercity Interior


Client: Hanwha Galleria
Location: Cheonan, Korea
Building surface: 66,700 m²
Building volume: 395,600 m² above ground / 297.200 m² underground
Building site: 11,235 m²
Programme: Department store with multifunctional facilities
Timing: March 2008 – December 2010
Status: Completed
Photos: Christian Richters, Kim Yong-kwan

Related links

Design team: Ben van Berkel, Astrid Piber with Ger Gijzen, Marc Herschel and Marianthi Tatari, Sander Versluis, Albert Gnodde, Jorg Lonkwitz, Tom Minderhoud, Lee Jae-young, Woo Jun-seung, Constantin Boincean, Yu-chen Lin

Interior: Ben van Berkel, Astrid Piber with Ger Gijzen, Cristina Bolis and Veronica Baraldi, Lee Jae-young, Felix Lohrmann, Kirsten Hollmann, Albert Gnodde, Martijn Prins, Joerg Lonkwitz, Malaica Cimenti, Florian Licht, William de Boer, Grete Veskiväli, Eelco Grootjes, Alexia Koch

GANSAM Architects & Partners, Seoul, Korea
Design team: Kim Tai-jip, Han Ki-young, Nam Myung-kwan, Yoon Chang-bae, Park Seong-beom, Kwon Na-young, Nam Young-ho
Interior: Lee Seung-youn, No Se-hyo, Ryu Hee-won, Na Min-hee

Façade Consultant: KBM Co. LTD
Light Designer: ag Licht, Bonn, Germany
Content Programmer:LightLife, Berlin/Cologne, Germany
Way-finding Designer: Geerdes Ontwerpen, Delft, Netherlands
Visuals:UNStudio, Amsterdam and rendertaxi, Aachen
Structural Engineer: Kopeg Engineering
Electrical Engineer: Ilshin E&C
Mechanical Engineer: Sahmwon MEC
Civil Engineer: CG E&C