Projects

NMR facility

Info

University Utrecht, Netherlands, 1997–2000

The small pavilion-like laboratory building for the NMR (Nuclear Magnetic Resonance) Facility is located on the Uithof Campus of Utrecht University. The two-floor column free laboratory houses eight spectrometers (high-frequency magnets). This influenced decisively the spatial layout of the building, because the radiate force fields these magnets produce may not be disturbed. The building consists of a single concrete surface, which continues from floor plane into the wall and ceiling. The flipping-over surfaces are constructive and are thus not traversed by a secondary support structure of columns. Windows with integrated sun shading, a silk-screened dot pattern, are placed in office- and laboratory spaces, allowing daylight to enter.
Data

Client: Utrecht University
Location: Padualaan 8, De Uithof, Utrecht, the Netherlands
Building area: 2.050 m2
Surface: 10.000 m2
Programme: Laboratory with offices
Status/phase: Realized 2000
Photography: Christian Richters

Related links
Credits

UNStudio
Ben van Berkel with Harm Wassink, Walther Kloet And Marion Regitko, Jacco van Wengerden, Ludo Grooteman, Remco Bruggink, Laura Negrini, Paul Vriend, Mark Westerhuis, Jeroen Kreijnen, Henri Snel, Marc Prins, Aad Krom

Advisors
Constuctor: ABT, Velp
Contractor: Nelissen van Egteren, Utrecht and Hoofddorp
Installations: Smits van Burgst, Zoetermeer