Projects

Palais de la Musique et des Congrès

Info

Strasbourg, France, 2011

The approach to the design is one of simplicity and efficiency, incorporating the reuse of existing spaces alongside the addition of a compact extension. A clear centralised entrance and vertical foyer form the new heart of the building, connecting all different functions and identities within the "Palais de la Musique et des Congrès". Presenting an open and generous experience to the visitor, the extension is simultaneously dense and compact in its organisation. This compactness is achieved by the superposition of the different functions; the theatre on top and the expo hall on ground level. This spatial and functional logic in turn minimises the impact of the extension on the park landscape and lowers the energy usage of the building. The canopy is a hybrid roof incorporating sun shading, natural cooling, water collection, protection, solar energy, structure and installations. The organisation of the new extension facilitates the easy movement of visitors through the vertical foyer and public areas of the buildings. It also provides areas for exchange and social gathering. The different patios integrated within the PMC bring in light and different sightlines, whilst the vertical foyer overlooks the public roof garden, where the Café des Congrès offers spectacular views of the surrounding park landscape.

Data

Client: City of Strasbourg
Location: Strasbourg, France
Existing building surface: 8742m2
Total usable surface: 32559m2
Building surface new: 6992m2
Building surface to be refurbished: 12019m2
Building surface to be restructured: 4806m2
Programme: new extension, refurbishment and renovation of large part of the interior of the PMC.
Status: Competition entry

Credits

UNStudio
Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Wesley Lanckriet and Gary Freedman, Tina Kortmann, Deepak Jawahar, Hans Kooij, Benjamin Moore, Perrine Planché, Miguel Noë, Patrik Noome, Faiz Zohri, Michal Kempinski, Andrew Brown

Advisors
Executive architect: Antonelli Herry Architectes, Strasbourg
Engineer: OTE Ingenierie, Illkirch Cedex
Sustainability: Otélio (group OTE), Illkrich Cedex
Scenography: Ducks Scéno, Villeurbanne
Acoustics Euro sound project
Landscape architect: Linder Paysage, Strasbourg

Visualisations: moka-studio, Hamburg
Film maker Zinzolin, Strasbourg