Post Rotterdam


Rotterdam, The Netherlands, 2007

The design for the redevelopment of Post Rotterdam incorporates an ambitious mixed-use concept devised to respond to and enhance the original qualities of the existing building. Upscale retail facilities, restaurants, cafés and bars are combined with a luxury hotel. The design incorporates an urban landscape, a vertical foyer, the redesign of the large central hall and a new hotel. These combined elements form a design approach which is sensitive to the monument's existing qualities, while generating a synergetic architectural effect. The programmatic and infrastructural elements create a sustainable development and aim to provide a new urban destination for the city centre of Rotterdam.


Client: Delta Projectontwikkeling - SNS Property Finance
Location: Rotterdam, The Netherlands
Building surface: 34,320 m2 
Programme:  High end retail centre and luxury hotel 
Status: design


Competition: Ben van Berkel, Caroline Bos, Gerard Loozekoot with Christian Bergmann and Eric den Eerzamen, Shany Barath, Telmo Antunes, Lars Nixdorff, Marc Herschel
Design: Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Frans van Vuure, Filippo Lodi and Machiel Wafelbakker, Wendy van der Knijff, Christian Bergmann, Jacques van Wijk, Rob van Dam, Derrick Diporedjo, Jesca de Vries, Thomas Harms, Hans Kooij, Patrik Noome, Ren Horng Yee, Wouter Hilhorst, Florian Heinzelmann, Marianthi Tatari, Claudio Meletta, Marcin Koltunski, Jong Won Lee

Contractor: Bouwcombinatie Post Rotterdam
Retail Architect: Dunnett Craven
Monument Advisor: Braaksma & Roos
Structural Advisor: Pieters Bouwtechniek
Advisor Acoustics & Fire Safety: DGMR
Advisor Installations: Valstar Simonis
Advisor Lighting: Arup
Advisor Restoration: RAB