Projects

Research Laboratory

Info

Groningen, Netherlands, 2003–2008

The facade isconstructed from flat, vertical aluminum slats, which, in places, are twisted outwards in bowed forms. Tall, vertical undulations are generated, which present an open or a closed aspect depending on the angle under which they are viewed.

On the lower level the colour yellow is used, which gradually changes to green towards the top of the building.

In the interior, two internal vertical voids allow daylight to enter the interior functioning as a form of internal facade. The two voids have the geometry of asymmetrical truncated cones which mirror each other vertically. Shared walkways surround these internal voids, creating a clear organisation whereby dark corridor systems can be avoided.On the ground floor, where daylight is at its lowest, yellow is used. Per floor this colour then deepens through to orange and finally to red on the uppermost level.

Data

Client:  Rijksuniversiteit Groningen
Location: Groningen, The Netherlands
Building surface: 7.497 m²
Building volume: 2.3792 m3
Building site: 1.093 m²
Programme:  Research laboratory as part of the medical faculty of the Rijksuniversiteit Groningen
Status: Competition 1st Prize
Design: 2003
Realisation: 2008
Photography: Christian Richters
 

Related links
Credits

UNStudio: Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with René Wysk, Erwin Horstmanshof and Jacques van Wijk, Wouter de Jonge, Eric den Eerzamen, Nanang Santoso, Ton van den Berg, Boudewijn Rosman, Thomas de Vries, Michaela Tomaselli, Andreas Bogenschütz, Pablo Rica, Jeroen Tacx, Eugenia Zimmermann, Stephan Albrecht, Anika Voigt

Advisors:
Construction: ABT, bouwtechnische adviesbureau, Velp, NL
Installations: Deerns, Installatietechnische ingenieursbureau, Rijswijk, NL
Contractor: Heijmans Bouw, Assen, NL