Projects

Scitech Redevelopment

Info

Beijing, China, 2011

The Scitech mixed-use redevelopment is located on a crossing point of traditional and modern developments in the Chinese city of Beijing. The site is adjacent to the city's east-west central axis leading to the Tiananmen Square. The massing strategy for the plot focuses on creating optimal links between the mixed-use programming of the redevelopment, whilst interweaving a dense low rise development with a high rise component. Simultaneously, through phasing the redevelopment, the existing retail mall is integrated into the design from the outset.
In the low rise portion of the new development, a series of connected courtyards organise the different programmes around the user flows to form an urban carpet. This provides outdoor and indoor spaces which combine programmes through internal and external links. This five to seven storey high podium is designed as an undulating landscape that organises the traffic flows on its perimeters, whilst providing interior green and sheltered spaces for pedestrian access.
The high rise towers emerge from the low rise development and provide singular usage for hotel and office premises. In the intersection with the low rise podium, functions are allocated accordingly to create maximum synergy between activities in the low rise zone and the towers. The public zones in the towers are highlighted by connected atria and voids.
The podium is primarily dedicated to retail function with 5 levels underground and 8 Levels above ground, including spa and conference facilities located within the upper floor and roofscape. Three underground levels provide parking facilities, whilst the remaining two house a supermarket, food court and programmatically arranged drop offs to sustain the ground level for pedestrians. These levels have visual links and vertical circulation to the upper levels through a series of voids. The main circulation concept utilises clustered atriums instead of one central atrium. This concept enables stretched diagonal visual and physical links as well as local aggregations of varied atmospheres.

Data

Location:                             Jian Wai Street, Beijing, China
Programme:                        Retail, office and hotel
Client:                                  PCD Stores (Group) Limited
Consultants:                        Arup International Consultants (Shanghai)Co., Ltd

Design Year:                      2010-2011
Construction Year:             TBC
Planned Completion Date: TBC
Planned Opening:              TBC

Building Information
Site Dimensions:                26,300 SQM
Building Height:                  220m & 145m
Number of Floors Below Grade: 5
Number of Floors Above Grade: 44 & 35
Floor Area Gross:              250,000 SQM (above ground)
Status: Competition entry, First prize
 

Credits

UNStudio
Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber, Hannes Pfau with Jürgen Heinzel, Jörg Lonkwitz and Shuyan Chan, Shuojiong Zhang, Qiyuan Ding, Craig Yan, David Chen, Stella Shen

Advisors
Arup International Consultants, Shanghai, CN

Renderings and Visualizations: Methanoia, Buenos Aires, AR and UNstudio