Te Papa Museum


Wellington, New Zealand, 2005

The new addition is designed to manifest itself with the necessary forcefulness to have a real effect as a cultural marker. The extension serves as an open and inviting gesture towards the green heart of Waitangi Park by way of two outstretched wings which cantilever upwards. The two wings are dedicated to exhibiting contemporary art from various cultural backgrounds. In opposition to a traditional gallery-organization, the museum provides fluent sequences of zigzagging spaces, accessed via slowly spiralling ramps, with large communicative zones in between. In addition to facilitating a face-to-face experience of the exhibits, these plateaus allow visitors to perceive sculptures and paintings from different heights, angles and positions, whilst also creating distinctive stage-like spaces for vernissages and small concerts.

Client: Wellington Waterfront Ltd
Location: Wellington, New Zealand
Building area: 3.500 m2 Museum extension: 3.000 m2
Program: competition for a 3.500 m2 extension for Te Papa museum
Status/phase: 1st prize winning competition entry


Ben van Berkel, Caroline Bos, Tobias Wallisser with Holger Hoffmann and Elke Scheier, Krystoph Nowak, Hans-Peter Nuenning, Jan Schellhoff ARUP: Chris Carroll, Jaap Wiedenhoff, Hamish Nevile, William Whitby

Warren Young, Alistair Luke