Theatre de Stoep


Spijkenisse, The Netherlands, 2008 - 2014

The design for the Theatre Spijkenisse focuses on the placement and orientation of the building in the urban location, whilst simultaneously providing architectural solutions for programming needs and public access. The placing of the programmes within the building aims for efficient routing through the theatre, coupled with a logical relationship to the surroundings, whilst the design and placement of the various volumes make use of the natural variations in the levels of the site. The two main theatre spaces are positioned to receive the visitor flow directly from the foyer and the public square. From the foyer, a sculptural stairway forms the binding element towards the entrances to the theatre rooms. The theatre cafe is located adjacent to the nearby water and is designed as a third theatre, in the form of an amphitheatre.


Client: Municipality of Spijkenisse
Building surface: 7000m2 gross/ 5700m2 net
Building volume: 42000m3
Building site: 3600m2
Capacity main auditorium: 656 (467 + 189 on balcony) Small auditorium: 200
Programme:  Theatre
Status: Completed
3D drawings: © Arup
Photos: © Peter Guenzel, Jan Paul Mioulet & Peter de Jong

Related links

Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Jacques van Wijk and Hans Kooij, Lars Nixdorff, Thomas Harms, Gustav Fagerstrom, Ramon van der Heijden Tatjana Gorbachewskaja, Jesca de Vries, Wesley Lanckriet, Maud van Hees, Benjamin Moore, Henk van Schuppen, Philipp Mecke, Colette Parras, Daniela Hake, Mazin Orfali and Selim Ahmad.

Engineer design phase (structures and building services): Arup, Amsterdam
Engineer execution (structure and architecture): IOB, Hellevoetsluis
Advisor installations execution phase:  De Blaay – Van den Boogaard, Rotterdam
Lighting design: Arup, Amsterdam
Theatre technique: PB theateradviseurs, Uden
Acoustics: SCENA akoestisch adviseurs, Uden
Fire: DGMR, Arnhem
Costs: Basalt Bouwadvies, Nieuwegein
Main contractor: VORM Bouw, Papendrecht