Projects

Coordination Centre

Info

Antwerp, Belgium, 2009

Essential to the design of the traffic coordination centre is that it should primarily be an attainable sustainable structure and provide a beacon for the functions of the old port. The design embodies the transition from an industrial to a post-industrial era.
The prominent glass eye of the tower offers a panoramic view and sits atop a slightly twisting, 155m base. The tower forms an antenna rising from the harbour landscape. The aerodynamic design reduces the wind load, whilst the foot of the contrapposto tower merges with the existing building.
The design of the tower plays a functional role in the daily use of the coordination center, whilst its function as a beacon is reinforced in the night situation as the eye of the tower lights up, creating a point of orientation in an otherwise hectic environment.

Data

Client: Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Agency for Maritime and Coastal Services
Location: Antwerp, Belgium
Building surface: 5491 m²
Building site: 7890 m²
Programme: Coordination tower for the port of Antwerp, coordinating all ships arriving at and leaving the Antwerp port
Status: Competition entry

Credits

UNStudio
Ben van Berkel, Caroline Bos, Gerard Loozekoot with Jacques van Wijk, Wesley Lanckriet and Filippo Lodi, Seok Hun Kim, Wendy van der Knijff, Patrik Noome, Malaica Cimenti

Advisors
Engineer: ABT België nv, Antwerpen
Building physics: Peutz bv, Molenhoek