Triennale di Milano


Milan, Italy, 1996

The Dutch pavilion for the Milano Triennale is one in a series of projects in which computer techniques were experimentally used in the design and building process. The confined room of the exhibition space, measuring nine by nine metres, is expanded with the aid of the amorphous, shell-like structure, which embodies different potential. The theme of computer technology became the contents of the exhibited material: to express the disembodying qualities of the computer, the walls of the pavilion were dissolved by means of video projections on the walls. Construction, routing and contents were integrated to create a virtual walk through the pavilion.


Client: Dutch Architecture Institute (NAi), Rotterdam, the Netherlands
Location: Milan, Italy
Building area: 80m² , height: 3.5 - 4m
Programme: Exhibition design
Status/phase: Realized (1 February - 30 April 1996)


Ben van Berkel with Caspar Smeets, Rob Hootsmans, Caroline Bos, Remco Bruggink, Freek Loos, Ger Gijzen

Curator: Ole Bouman

Structural engineering: Ingenieursbureau Zonneveld b.v., Rotterdam
Technical realisation: Vandie Interieurbouw, Maarssen
Art direction: BRS Premsela Vonk, Amsterdam: René van Raalten
Computer Graphics: 3-D Modelling: Cees van Giessen