Projects

VilLA NM

Info

Upstate New York, USA, 2000–2007

In the design for this single family house the sloping site is used as a device for programmatic and volumetric organization. A box-like volume bifurcates into two separate volumes; one seamlessly following the northern slope; the other lifted above the hill creating a covered parking space and generating a split-level internal organization. The volumetric transition is generated by a set of five parallel walls that rotate along a horizontal axis from vertical to horizontal. The ruled surface maintaining this transition is repeated five times in the building. From inside the huge window strips from floor to ceiling allow a fluid continuity between interior and landscape. From the exterior the reflective glass seams to become one with its surroundings.
Credits

UNStudio
Ben van Berkel with Olaf Gipser and Andrew Benn, Colette Parras, Jacco van Wengerden, Maria Eugenia Diaz, Jan Debelius, Martin Kuitert, Pablo Rica, Olga Vazquez-Ruano Advisors

Advisors
Project Consultant: Roemer Pierik, Rotterdam, The Netherlands