Projects

Wadsworth Atheneum Museum

Info

Hartford, USA, 2000

The Wadsworth Atheneum, the USA’s oldest public museum, has slowly grown over time, resulting in a maze of unconnected, small rooms. The design for the renovation and extension increases gallery space and improves the traffic flow. The rigid grids of the existing buildings are interwoven with a fluid circulation system which revolves around the central hollow core. The addition of 1969 is replaced with a central distributor space which gives access to the separate buildings, whilst accommodating for their differing floor heights. It creates a new, transparent entrance, actively inviting people in and increases gallery space by a third. At the new entrance, an enclosed glass-walled concourse spans the entire museum. A cone-shaped opening, woven in fine metal mesh, descends from the rooftop to provide light.
Data

Client: Wadsworth Atheneum Museum of Art
Location: Hartford, Connecticut, USA
Building area: Renovation 20.000 m2 / expansion 5000m2
Programme: Renovation and extension exhibition spaces
Status: Design

Credits

UNStudio
Ben van Berkel, Caroline Bos, Tobias Wallisser with Arjan Dingsté, Olga Vazquez-Ruano and Colette Parras, Mike Green, Jorge Pereira, Cristina Bollis, Nuno Almeida, Katrin Kloetzer, Kieran O’Brien, Remco Bruggink, Mica Cimola, Igor Kebel, Sophie Valla, Cynthia Morales

Advisors
Executive architect: Fox & Fowle, New York
Structure: Arup, London with DesImone, New York
Energy concept: Transsolar, Stuttgart
Installations: AltieriSieborWeber, Connecticut Lighting: Richard Renfro, New York