Xintiandi Installation


Shanghai, China, 2014

Designed by UNStudio, in collaboration with China Xintiandi, the project conceptually explores the role of display in Shanghai: the symbiotic relationship of cultural reflections that occur between the city’s occupants and urban landscape. As an extended corridor archway that frames the entrance to Xintiandi Style Retail Mall, the project uses a single architectural gesture that transitions from wall to ceiling to wall, not only tracing pedestrians’ movements along its trajectory, but translating them into a reflection that revolves and inverts around the visitors as they walk through the installation. Simultaneously, the pedestrians’ reflections move between a sequence of three ‘phases’ of context: retail, ground, and urban landscape. The large scale mirrors mounted at each end of the installation act as concentration points, capturing the whole lapse of the effect, and combining it into one moving image. The result is a reinterpretation of the relationship between urban context and the viewer, binding these together in a cultural setting of the retail, the city, and its inhabitants.


Client: China Xintiandi
Location: Shanghai, China
Programme:  Temporary Installation
Length: 30m
Width: 3m
Heigth: 2.7m
Status: Realised March 2014
Photos: © Seth Powers, Benoit Florençon

Related links

UNStudio: Ben van Berkel, Hannes Pfau with Garett Hwang, Gil Greis, and Maya Alam, Iris Pastor, Kyle Chou, Caroline Smith, Severin Tuerk

ARUP Shanghai - Structure