Projects

Zara Installation

Info

Zara flagship store, Milan, Italy, 2010

The installation consists of a hollow and accessible cone made from coated aluminum. Functionally, it is a cross between a sculpture, an item of furniture, and a pavilion. Its position is directly behind the entrance of the shop, at a prominent spot in the atrium where many period details of the shop’s previous incarnation as a cinema are preserved. The installation responds to this situation in both shape and materialization. On the inside, the concave surfaces of the panels turn into the backrest of the seating elements that are integrated at the bottom of the structure. The panels of the installation partly veil the occupants from their busy surroundings, while at the same time putting them at the epicenter of the Zara store.
 

Data

Client: ZARA
Location: Milan, Italy
Dimensions: Height 5m, diameter top 4.85m, diameter bottom 2.10m, diameter podium 4.85m
Material: Aluminum panels, coated. Size of overall surfaces 130sqm, CNC cut
Structure: Aluminum ribs, CNC cut
Light installation: ERCO LED’s. Programmed shop window installations
Dimensions: Height 3.5m, width 4.8m, depth 1.8m/3.6m
Material: Aluminum panels, coated. Size of overall surfaces 50 sqm, CNC cut
Structure: Aluminum ribs, CNC cut
Light installation: ERCO LED’s. Programmed

Credits

UNStudio
Ben van Berkel, Caroline Bos with Christian Veddeler, Joerg Petri and Jordan Trachtenberg

Advisors
Structure: Arup.
Fernando Garcia, Jorge Chenevey
Building: Blanco Mayer S.L.
Light Installation: Erco.