Scroll down to continue
Scroll up to continue

Education Executive Agency & Tax Offices

A greener approach to tall buildings

The building accommodates 2,500 workstations and parking facilities for 1,500 bicycles and 675 cars in an underground garage. It is surrounded by a large public city garden with a multipurpose pavilion.

The building’s aerodynamic form along with the addition of the lower plinth ensures minimal wind disruption to the local microclimate and birdlife in the historic woodland. Sustainability steered the design of the facade. Fin-shaped elements wrap the building, integrating sun shading and wind and daylight control.

On the lower levels, shared public functions promote exchange and interaction between employees, clients and visitors.

The building’s design reflects and accommodates the separate identities of both user groups. For security reasons, the public functions are separated from the escalators leading to the office and operational floors.

A healthy workspace

Abundant natural daylight, access to fresh air and adjustable heating and ventilation contribute to the comfort of individual workspaces throughout the building.

A logistics loop through the building connects all facilities from the underground car park through to the restaurant and gym on the ground floor up to the business centre and terrace on the first floor.

The City Garden

The city garden combines a natural,ecological environment with the liveliness of an urban public space. It connects with the specific ecology of the adjacent forest and provides food and shelter for birds and insects.

The pavilion

The garden pavilion reflects the design of the main building, yet presents a more extroverted character. A gently sloping exterior staircase accesses rooftop terrace which forms an extension of the gardens.

The underground car park

Three open skylights punctuate the underground car park. These spatial elements connect the cark park to the city garden, additionally serving as wayfinding elements and emergency staircases.

Dutch artist Giny Vos designed a connecting light installation between the main entrance and access to the underground car park. Possibility Plant appears as a black box on landscape level but reveals its coded data at the entrance to the car park.

“The office spaces are designed in such a way that they do not create simple linear corridors leading to dead ends, but instead each corridor has a route which introduces a kind of landscape into the building. You can take endless walks through the building, where there is a great deal of transparency, also towards the surrounding landscape.”

Ben van Berkel

Work & Campus

Attainable Workplace

The project is one of Europe’s most sustainable large new office buildings. The RGD brief prescribed a future-proof building that couples flexibility and sustainability with a modest aesthetic. Architecturally, the response strives for an holistic understanding of the concept of sustainability, including energy and material consumption, as well as social and environmental factors. Thus the sustainability manifests itself in reduced energy consumption (EPC 0.74) as well as significantly reduced material consumption. Read about our ongoing explorations of this theme in the Work & Campus workfield.

Concept and Design

  • Merging Identities
  • Sustainability
  • A Healthy Interior Climate