News - 17 April 2014

UNStudio designs public installation for Xintiandi

As part of the ‘RIBA Shanghai Windows Project 2014’ UNStudio was invited by China Xintiandi to create a gateway installation for the Xintiandi Style Retail Mall in Shanghai. Located along Madang Road and framing the entrance to the mall, the project conceptually explores the role of display in Shanghai: the symbiotic relationship of cultural reflections that occur between the city’s occupants and the urban landscape.

Ben van Berkel: “The installation is related to the culture of consuming, not with respect only to shopping, but to consuming images: images of our surroundings, of our city, of the buildings and the people around us and, of course, of ourselves.”

As an extended 30 meter long corridor archway that frames the entrance to Xintiandi Style Retail Mall, the project uses a single architectural gesture that transitions from wall to ceiling to wall.

Ben van Berkel: “We wanted to ‘dress up’ the public space as it were and to capture the public in this environment, almost in a kaleidoscopic catwalk – a place where you can see and be seen, but in surprising ways and within new perspectives of your surroundings.”

More information and images