News - 22 April 2011

The Education Executive Agency and Tax Offices in Groningen realised

A new, 92 meter tall complex of soft, undulating curves marks the skyline of Groningen. This asymmetric, aerodynamic construction is set amidst small, ancient woodland, sheltering rare and protected species. The project includes the design, construction and financing of two public institutions; the national tax offices and the student loan administration. The commission from the RGD (National Buildings Service) includes, besides the architecture, the management and building maintenance and care of facilities and services for a period of 20 years. Accommodating 2,500 workstations, parking facilities for 1,500 bicycles and 675 cars in an underground garage, the building will be surrounded by a large public city garden with pond and a multifunctional pavilion with commercial functions.

The governmental office complex is built as part of a far-reaching form of public-private partnership (DBFMO) that is designed to effectuate on a more efficient use of public funds. The design, construction, financing, managing and maintenance of the building was hosted by one consortium consisting of Strukton, Ballast Nedam and John Laing. This consortium won the competition for the project on the basis of a combination of esthetic, technical and financial criteria. UNStudio, as the architect of the project, collaborated with Lodewijk Baljon for the landscape design, Arup for the engineering and Studio Linse as the interior advisor.

Project overview